Een groot deel van de Erasmi Opera omnia is online te raadplegen via de nieuwe site Open Access Publishing in European Networks, die tijdens de Buchmesse werd gepresenteerd.

Op woensdag 6 oktober werd OAPEN (www.oapen.org) gepresenteerd op de Frankfurter Buchmesse, waarbij ook de directeur van het Huygens Instituut KNAW Henk Wals sprak. Op de site zelf wordt uitgelegd wat deze site inhoudt: ‘OAPEN (Open Access Publishing in European Networks) is a collaborative initiative to develop and implement a sustainable Open Access publication model for academic books in the Humanities and Social Sciences. The OAPEN Library aims to improve the visibility and usability of high quality academic research by aggregating peer reviewed Open Access publications from across Europe.’ De site is peer-reviewed, waardoor er kwaliteitsbewaking kan plaatsvinden.

Via deze OAPEN is ook een groot deel van de reeds verschenen delen van de Erasmi Opera omnia ofwel de ASD-uitgave toegankelijk. ASD is een afkorting van Amsterdam, de zetel van de KNAW onder wier auspiciën de uitgave verschijnt. De gebruiker ziet een PDF-file, waaronder een ‘vuile’ OCR hangt. Daardoor is het mogelijk de boeken te doorzoeken, zowel Erasmus’ eigen Latijnse teksten, als de inleidingen en commentaren van de editeurs. Dit is een eerste stap op weg naar ontsluiting van de ASD-reeks voor wetenschappelijke doeleinden op het web. De digitalisering is mede mogelijk gemaakt door vriendelijke toestemming van de huidige uitgever van de ASD-reeks Brill.

Overigens zijn oudere uitgaven (Basel, 1538-1540; BAS, en Leiden, 1703-1706, LB) online raadpleegbaar op EOL, onderdeel van de site, tevens portal, van www.erasmus.org.

Jan Bloemendal

2 reacties op “Erasmus online”

  1. gilbert tournoy says:

    Het zal wel aan mij liggen, maar ik wordt van het kastje naar de muur gestuurd, als ik de URL van de Leidse of Bazelse editie van Erasmus’ Opera Omnia probeer te achter halen. Kan u die niet eenvoudigweg in een van uw vele vrolijke aankondigen plaatsen?