Wat is een MuGeum? Van de site: A MuGeum is a museum of places that are described by their geographic coordinates (latitude, longitude and altitude). A MuGeum can span any distance. A MuGeum may deal with one specific historic event (such as a discovery or a battle), or deal with a much broader topic or period of time (such as Bronze Age settlements in north Africa, or the development of literary traditions in China). Een MuGeum is dus eigenlijk een aantal verwijzingen naar plaatsen, voorzien van geografische coördinaten, een beschrijving en een afbeelding.

Bezoekers kunnen een mugeum (ik laat die hoofdletters maar weg) aanmaken op een terrein waar hun belangstelling naar uitgaat. Andere bezoekers kunnen die ‘mugea’ bezoeken. De gegevens kunnen ook worden geëxporteerd naar Google earth of naar GPX-formaat (formaat voor uitwisseling van GPS-gegevens).

Een voorbeeld: een prachtig mugeum over het Forum Romanum, van Bill Storage.

Merkwaardig is overigens wel dat de site verlangt dat bezoekers zich registreren, voordat ze bijvoorbeeld de Google Earth-definities kunnen downloaden. Helemaal vertrouwenwekkend is dit niet. En waarom is op de site geen postadres, telefoonnummer of persoonsnaam te vinden? Dat was toch in strijd met de Web credibility guidelines?

Overigens heb je Mugeum niet nodig om een dergelijk virtueel museum te maken voor Google Earth. Zie dit voorbeeld van de bronstijd op Kreta, van Ross Scaife.

Geplaatst in humanities computing, weblog digital humanities

Comments are closed.