Soms is werken net spelen. Een kleine bijdrage aan het werkplezier is de faciliteit voor ‘social bookmarking’ http://del.icio.us/.

Iedereen die begint met bookmarks te maken van webpages krijgt na verloop van tijd dezelfde problemen: het worden er te veel (het is meer werk om naar je bookmark te zoeken dan om naar Google te gaan), je kunt ze moeilijk delen tussen de browsers die je gebruikt, sommige staan op je PC thuis, andere staan op je werk – en dan nog te zwijgen van de problemen als je een nieuwe PC koopt.

Met del.icio.us kun je je bookmarks opslaan op het web. Je kunt er dus altijd bij. Door middel van een beschrijving, het toekennen van steekwoorden, een zoekfaciliteit en een presentatie op datum houd je overzicht. Een export naar RSS zorgt dat je ze niet kwijt raakt als del.icio.us ermee ophoudt.

Tot zover is het nog geen spelen, maar gewoon werk. Maar uniek aan del.icio.us is dat je bij de bookmarks kunt zien, wie de betreffende site nog meer gebookmarkt heeft. Vervolgens kun je zien, als je klikt op de naam van de andere bookmarkers, welke sites zij nog meer hebben gebookmarkt – het is niet onwaarschijnlijk dat zij nog meer voor jou interessante bookmarks hebben. Als je wilt kun je die bookmarks overhevelen naar je eigen inbox. Er bestaan trouwens ook overzichten van de meest populaire sites, en dat zijn vaak interessante sites (kennelijk heeft de gemiddelde gebruiker van del.icio.us een goede smaak).

Het enige nadeel van dergelijke speeltjes is dat je het echte werk soms niet meer afkrijgt…

Geplaatst in internet algemeen, weblog digital humanities

2 reacties op “Bookmarks bij del.icio.us”

  1. […] Bookmarks bij delicious van Peter Boot van het Huygens Instituut […]

  2. […] Bookmarks bij delicious van Peter Boot van het Huygens Instituut […]