Google stelt een proefversie ter beschikking van Google desktop search. Met de desktop search wordt de eigen computer doorzoekbaar in het zelfde interface als we inmiddels gewoon vinden te gebruiken voor zoeken op het web.

Nadat het programma de bestanden op de computer heeft geïndexeerd, is het inderdaad mogelijk om er vliegensvlug in te zoeken. Zeer geschikt om snel een document te vinden in al maar uitdijende verzamelingen. Bij zoekacties op het web worden de zoekresultaten op de eigen computer optioneel getoond.

De voornaamste beperking van de desktop search ligt in de doorzochte bestandstypen: wel de bekende Microsoft office producten, wel in Outlook mails, maar niet in pdf’s, niet in XML-bestanden, niet in mails in andere pakketten. Daarmee bevestigt Google het Microsoft bijna-monopolie.

Een andere beperking, bijvoorbeeld ten opzichte van het zoeken in de Windows Verkenner: je zou meer controle willen hebben over hoe de resultaten worden getoond en gesorteerd. Een lijst met talloze zoekresultaten is vaak alleen het begin van het antwoord op een vraag. Verdere verwerking van de resultaten van een zoekactie is net zo belangrijk als het initiële resultaat.

Geplaatst in internet algemeen, weblog digital humanities

Een reactie op “Met Google zoeken op de eigen computer”

  1. jan[rinze says:

    Dit is niet nieuw!jaren geleden had ik al een google zoekprogramma voor de eigem PC.Daar hebik toen veel gemsl van gehad