Een project dat me tot nog toe was ontgaan: Flamenco. Flamenco biedt een zoekinterface voor het zoeken in bijvoorbeeld museumcollecties: goed beschreven verzamelingen waar bezoekers aan de hand van verschillende criteria (‘facets’) selecties moeten kunnen uitvoeren.

Een mooie demo maakt gebruik van de collecties afbeeldingen van de Fine Arts Museums van San Francisco. Selecties kunnen worden gemaakt aan de hand van medium, kleur of vorm, geografische locatie, tijdvak, kunstenaar, en verschillende aspecten van de afgebeelde objecten. Van de meeste van de criteria bestaat een hiërarchie van toepasselijke waarden; nadat in de top van de hiërarchie een keuze is gemaakt verschijnen de onderliggende opties. Elke gemaakte selectie blijft afzonderlijk zichtbaar op het scherm, en kan ook weer individueel verwijderd worden. Het bijzondere aan het systeem is dus niet het zoeken op meerdere criteria, maar het kunnen zoeken op basis van meerdere complexe hiërarchieën zonder de weg kwijt te raken. Het ziet er wat minder gelikt uit dan het hier eerder besproken Collex, maar overzichtelijk is het zeker.

Flamenco is beschikbaar als open source software.

Deze demo laat ook de beperkte waarde zien van het alom geprezen ‘taggen’. Verzamelingen tags zijn plat, ze kunnen niet worden gegroepeerd tot omvattende categorieën. Een interface als Flamenco is voor een alleen maar ‘getagde’ collectie volkomen onbruikbaar.

Geplaatst in metadata, software, weblog digital humanities

Comments are closed.