Gisteren ging het Nines project officieel online. Nines is een site die peer-reviewed inhoud verzamelt van 17 projecten met 19e-eeuws materiaal. Collex is een hulpmiddel om persoonlijke collecties van dat materiaal te maken, en het materiaal te kunnen taggen en annoteren.

Daarvoor wordt een interface aangeboden voor ‘faceted’ browsing. Een ‘facet’ is een zoekcriterium, zoals jaar, naam, site, genre of een full-text search. De lijst met treffers kan worden beperkt door het toevoegen van nieuwe facets aan de zoekopdracht. Kleine pie-chartjes geven dynamisch aan welk deel van de zoekresultaten door een toe te voegen facet zou worden uitgefilterd. Nog mooier: bij het intikken van vrije zoektermen verschijnen suggesties met daarachter het aantal hits voor de betreffende zoekterm in de op dat moment gefilterde hits.

Uit de lijst met treffers kan de onderzoeker objecten in zijn persoonlijke verzameling opnemen, en ze daarbij voorzien van tags en eventueel commentaar. De bedoeling is dat na verloop van tijd op basis van gedeelde tags verbanden tussen objecten en onderzoekingen van verschillende gebruikers kunnen worden gelegd.

Er zijn RSS-feeds van aldus getagde objecten beschikbaar, waarmee je in je favoriete feed-lezer op de hoogte kunt blijven van tags die je bijzondere belangstelling hebben.

Later dit jaar komt ook de Collex ‘exhibit-builder’ beschikbaar. Uit de aangemaakte collectie kan de onderzoeker dan syllabi, essays en chronologieën maken.

Meer informatie over Collex op de Collex weblog. Meer over de gedachten achter Collex in dit whitepaper van Beth Nowviskie.

Geplaatst in 19e eeuw, software, weblog digital humanities

Comments are closed.