En wij maar denken dat Het Bureau een omvangrijke roman is — een groep Franse wetenschappers werkt aan de ontsluiting van de roman Artamène ou le Grand Cyrus (1649-1653), een roman van Madeleine de Scudéry (13095 bladzijden in de originele uitgave, 7443 in de online versie).

Op het moment is de gehele tekst digitaal beschikbaar op http://www.artamene.org/, zowel getranscribeerd als in de vorm van afbeeldingen van de pagina. De tekst is doorzoekbaar gemaakt met behulp van Philologic (eerder besproken op deze weblog).

Op de conferentie Digital Resources for the Humanities 2004 hebben de redacteurs besproken hoe een dergelijke uitgave er eigenlijk uit zou moeten zien (abstract). Van een roman denken we: die hoor je lineair, van begin tot eind, te lezen. Maar is dat voor een dergelijk werk realistisch, met zijn 400 personages? Kun je in de digitale uitgave een soort navigatie-systeem aanbrengen? Hoe kun je in een dergelijke navigatie ook een soort encyclopedie van achtergrondkennis integreren?

Geplaatst in editie, renaissance, weblog digital humanities

Comments are closed.