Enige tijd geleden wees ik op de site Sermones.net, een collectie van middeleeuwse preken. Op de TEI mailing lijst kwam het onderwerp ‘annotatie van TEI documenten’ aan de orde, en Marjorie Burghart wees op de annotatietoepassing ScholastiX, die voor het aanmaken van de annotaties op sermones.net wordt gebruikt.

ScholastiX wordt beschreven in dit artikel: Annotation collaborative d’un corpus de documents médiévaux : outils pour l’analyse de la structure et du contenu des sermons de Jacques de Voragine. De belangrijkste eisen waaraan ScholastiX moest voldoen zijn eenvoud in het gebruik (de editeur moet niet geconfronteerd worden met onderliggende XML) en toegankelijkheid van de bestanden vanaf verschillende locaties. Wat men heeft gebouwd is een systeem waar in eerste instantie ruwe XML wordt gegenereerd waarin elk woord en elke zin een identificerend nummer krijgen. De tekst wordt aan de editeurs voorgelegd die met de muis aangeven welke woorden of passages ze willen annoteren. De annotaties worden opgeslagen in een database, met de verwijzingen naar de passages. Op het moment dat de bewerking van een tekst voltooid is, wordt een geïntegreerde xml afgeleid. De toepassing voor de eindgebruikers maakt gebruik van die geïntegreerde XML.

Een interessant systeem. Gelijktijdige bewerking door verschillende gebruikers op afstand is belangrijke functionaliteit. Een zwakke plek van het systeem lijkt het feit dat voor elk type annotatie een afzonderlijk scherm is gebouwd. ScholastiX is daardoor niet zonder meer inzetbaar voor andere projecten.

Geplaatst in annotation, middeleeuwen, weblog digital humanities

Een reactie op “Collaboratieve annotatie met ScholastiX”

  1. […] ze als alternatief voorstellen heeft veel interessants. Het heeft wel iets weg van het model dat Scholastix […]