Onlangs promoveerde Bert Van Raemdonck op het proefschrift ‘Voor ons en voor ons tijdschrift’, een digitaal brievencorpus rond Van Nu en Straks.

Op 2 mei 2011 heeft Bert Van Raemdonck succesvol zijn proefschrift ‘Voor ons en voor ons tijdschrift. Context en codering van een digitaal correspondentiecorpus rond Van Nu en Straks’ verdedigd in de grote zaal van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (Gent). Promotor was prof. dr. Yves T’Sjoen, co-promotoren waren prof. dr. Anne Marie Musschoot en prof. dr. Werner Waterschoot. Het project werd gefinancierd door het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) en uitgevoerd onder auspiciën van de Universiteit Gent en de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.

Het proefschrift zelf bestaat uit twee complementaire delen; een boekdeel en een digitale editie. In de editie worden meer dan 1400 brieven rond het tijdschrift Van Nu en Straks aangeboden die bijzonder minutieus gecodeerd zijn. Die codering is gebaseerd op en een verderzetting van de richtlijnen van het Digital Archive of Letters in Flanders (DALF) dat eerder door de Koninklijke Academie en het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie (CTB) werd opgezet. In dat archief wordt een verzameling aangelegd van elektronisch getranscribeerd en geannoteerd correspondentiemateriaal om een zo divers mogelijk onderzoek te ondersteunen. Concreet bevat het corpus naast een kritische en diplomatische transcriptie en een facsimile-afbeelding van iedere brief meer dan 5000 annotaties, waarin verwezen wordt naar onder meer personen, plaatsnamen, boeken en kunstwerken.

In het boekdeel baseert Bert Van Raemdonck zich op de digitale editie om enige theoretische kwesties aan te pakken die samenhangen met het coderen en contextualiseren van brieven. Aan de hand van enkele vragenlijsten heeft hij bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de gebruiker van dergelijke brievencorpora en geprobeerd de wensen van de gebruiker in kaart te brengen.

Door de jury werd veelvuldig de kwaliteit van zowel de editie als de studie geprezen. Gefeliciteerd, Bert, ook van ons.

De digitale editie vindt u hier.

Eerder verscheen in het kader van dit project al een leeseditie van de briefwisseling tussen Karel van de Woestijne en Emmanuel de Bom onder de titel Niks geniaal vandaag.

Charlotte Cailliau

Comments are closed.