Een berichtje in de NRC: Tate linkt kunst aan Google Street View. Voor een deel van de collectie is een koppeling gemaakt naar de huidige situatie; een klik op het kunstwerk activeert Google Street View op de positie van het oorspronkelijke gezichtspunt van de schilder.

Voor wie het heeft gemist: Google Street View is de faciliteit in Google Maps die het mogelijk maakt op ooghoogte daadwerkelijk rond te kijken op geselecteerde locaties. Voor Nederland sinds kort beschikbaar in Amsterdam, Rotterdam en Groningen.

Het valt nog niet mee om in de huidige werkelijkheid iets van het schilderij terug te vinden. Soms zien we nog iets van een afgebeeld landhuis. Een tekortkoming is dat de schilderijen hier alleen op kleine schaal zichtbaar zijn. Bovendien moet je het doen met de plaatsen waarvandaan Google gefotografeerd heeft.

Toch is het een intrigerend idee. Veel van de straatnamen uit het Den Haag van Couperus zijn er nog. Zouden we in een digitale editie van De boeken der kleine zielen dergelijke verbindingen willen leggen? Willen we zien hoe de Hartenstraat eruitziet (waar de leesbibliotheek staat waar Woutertje Pieterse de Glorioso leent)?

Update 23 maart: iets grotere versies van de schilderijen bij de Guardian. Gezien bij erfgoed 2.0.

Geplaatst in beeldende kunsten, editie, weblog digital humanities

Een reactie op “Tate koppelt schilderijen aan Google Street View”

  1. Hanneke says:

    Hoi,

    Ik vind het een super tool van Google, maar inderdaad erg jammer dat er weinig van de straten terug te vinden is in schilderijen.

    Hanneke,