Facsimile’s van gedichten van (onder andere) Heinsius, Rodenburgh, Huygens en Luyken, toneelstukken (Coster, Krul, Bredero, Vos en vele anderen), en andere teksten. Voor de liefhebber: drie embleembundels! En de gedichten van M.V.M. Hr.van Cl., die zich niet voor niets achter een afkorting verschool.

De bundels zijn minimaal ontsloten (een getrapte inhoudsopgave met alleen paginanummers); daarnaast kan vooruit en achteruit worden gebladerd.

Gisteren vond ik, dat een digitaliseringsinspanning ten minste in een doorzoekbare tekst zou moeten resulteren. Wat dat betreft bieden deze facsimiles niets; maar daar staat tegenover dat ze wel, tot op zekere hoogte, een substituut zijn voor moeilijk toegankelijk en kwetsbaar origineel materiaal. En het zeventiende-eeuwse materiaal rechtstreeks te kunnen raadplegen is wel erg prettig. De tekst van deze werken krijgen we vast te zijner tijd wel van de DBNL.

Het zou wel veel geblader schelen als de inhoudsopgave ook iets zou zeggen over de teksten die op de pagina’s te vinden zijn.

Geplaatst in 18e eeuw, editie, renaissance, weblog digital humanities

2 reacties op “Ursicula: Facsimile's uit de zeventiende en achttiende eeuw”

  1. paul dijstelberge says:

    De bedoeling hier is: simpel en snel redelijke facsimiles aanbieden aan de neerlandici extra muros. Behalve dat je ze op een schermpje ziet bieden ze ongeveer de functionaliteit van de originelen en je kan ze nu thuis bekijken, wereldwijd op elk tijdstip.
    Het is onze bedoeling om voor het eind van 2005 minimaal 500 teksten op het net te hebben staan: kwantiteit dus. Maar het is iedereen toegestaan om de facsimiles te gebruiken in een context waarin de teksten worden verrijkt met transcripties, inhoudsopgaven en wat al niet.

  2. Peter Boot says:

    Als mijn eerdere formulering hieraan doet twijfelen: ik juich het initiatief toe, juist vanwege de toegang die het biedt tot bronmateriaal. En vijfhonderd teksten is een substantiële hoeveelheid.