Ongeveer een jaar geleden signaleerde ik hier Del.icio.us. Er bestaat (en er bestond ook toen al) een hele serie van dergelijke hulpmiddelen voor ‘social bookmarking’. Een paar waar ik dit weekend tegenaan liep zijn Diigo en H2O playlists.

Het belangrijkste onderscheidende kenmerk van Diigo is voor mij de mogelijkheid om annotaties te maken. Je kunt delen van webpagina’s highlighten en daarbij een (publieke of persoonlijke) ‘sticky note’ plaatsen. Op het niveau van de pagina kun je ook aantekeningen maken (bij Del.icio.us kan dat ook, maar dan is het er maar één). Van andere mogelijkheden, zoals het zoeken in gebookmarkte pagina’s, of het versturen van een pagina met aantekeningen, moet ik het belangrijke voordeel nog ontdekken.

Er blijven overigens heel wat wensen over; met name de presentatie van de annotaties is veel te rigide om voor min of meer professioneel gebruik geschikt te zijn. Desondanks een heel aardig produkt.

H2O Playlist lijkt enigszins op het hier ook eerder besproken Trackstar. Van de site: An H2O Playlist is a series of links to books, articles, and other materials that collectively explore an idea or set the stage for a course, discussion, or current event. In theorie zou je een H2O playlist kunnen maken voor eigen gebruik, met bijvoorbeeld alle pagina’s die interesant zijn voor je volgende vakantie, maar het doel is om zo een lijst met geannoteerde pagina’s te maken die je bijvoorbeeld aan een groep studenten kunt geven. Trackstar heeft een idiote beperking dat je maar naar een beperkt aantal pagina’s op één site kunt verwijzen, uit angst voor de copyrightmaffia; bij H2O playlist bestaat dat probleem niet. Je zou dus ook bij elke pagina van een site een paar opmerkingen kunnen plaatsen.

Waar ik eigenlijk op naar op zoek was, was een hulpmiddel waarmee studenten nota’s over materiaal op websites kunnen onderbouwen. Wat ik zou willen hebben, is een combinatie van Diigo en H2O Playlists – annotaties kunnen maken op detailniveau, en dan door middel van een playlist die annotaties samenbrengen tot een coherent betoog.

Geplaatst in annotation, weblog digital humanities

Comments are closed.