Gisteren werd het European Archive ten doop gehouden, waarover eerder bericht. Ter gelegenheid daarvan werd een symposium gehouden ‘Avoiding the digital memory loss‘. Er werd onder andere gesproken door de inspirerende Brewster Kahle (van het Internet Archive), één van de initiatiefnemers van het European Archive.

Andere sprekers behandelden onder meer de problemen ven het archiveren en toegankelijk houden van net art, (vaak interactieve) kunstvormen op het internet.

De meest verrassende spreker was, voor mij, Mark Middleton van Hanzo Archives. Middleton heeft meegewerkt aan projecten voor webarchivering bij nationale bibliotheken, maar merkte dat de bibliotheken bij de selectie vaak andere prioriteiten stelden dan hij zelf zou doen. Vandaar Middleton’s initiatief hanzo:web, een ‘social web archiving service’.

Een gratis account bij Hanzo:web geeft de websurfer de mogelijkheid om interessante webpagina’s te archiveren op de servers van Hanzo. Vanzelfsprekend kun je pagina’s ‘taggen’. Pagina’s worden zo gearchiveerd als ze er op dat moment uit zien. Standaard worden ook gelinkte pagina’s meegenomen (1 niveau diep).

Het is ook mogelijk een RSS feed (Wat is RSS?) op te geven om te laten archiveren. Daardoor worden automatisch alle pagina’s gearchiveerd die in de RSS feed voorkomen. Door, bijvoorbeeld, de RSS feed van je del.icio.us bookmarks te laten archiveren, worden automatisch die pagina’s bewaard.

Een andere slimme toepassing is een plugin voor weblog software (op het moment alleen voor WordPress) die ervoor zorgt dat in berichten met links automatisch een link naar de gearchiveerde versie van de site wordt opgenomen. Zo blijven links in de weblog altijd, of in elk geval langer, raadpleegbaar.

Hanzo:web is nog in het teststadium, maar het is iets waar slimme mensen goed over hebben nagedacht.

Geplaatst in duurzaamheid, weblog digital humanities

Comments are closed.