Ter gelegenheid van de presentatie van Walewein ende Keye hield Herman Brinkman een lezing over het uitgeven van middeleeuwse teksten, nu en in de toekomst.

Boeken waren duur en in de praktijk vaak moeilijk toegankelijk. De alomtegenwoordige digitale uitgaven van vandaag zijn gratis en 24 uur per dag te raadplegen. Maar voor onderzoeksdoeleinden schieten ze vaak tekort: essentiĆ«le ontsluiting is weggelaten en export van de gegevens is onmogelijk. “Editeurs en instellingen die zich op het pad van de digitalisering begeven moeten daarom niet alleen met zorgvuldigheid te werk gaan, maar ook op de hoogte zijn van de vragen die in het wetenschappelijk (grootschalig en kwantificerend) onderzoek worden gesteld en die kennis kunnen vertalen naar de vorm van hun edities of digitaliseringsprojecten”. Een volwaardig substituut voor een kritische editie in boekvorm zal de digitale editie nooit kunnen zijn, meent Brinkman.

Hier is de volledige tekst van zijn lezing.

 

Comments are closed.